Oktober – mesec požarne varnosti v našem društvu


Oktober je mesec požarne varnosti. Letošnji je bil namenjen ozaveščanju s področja evakuacije iz objektov. Slogan meseca požarne varnosti 2015 se glasi »ČE ZAGORI, NAJ SE TI VEN MUDI!« Gasilska društva so v tem mesecu zelo aktivna in tako so tudi v našem društvu potekale različne dejavnosti predvsem za operativne gasilce in mladino.

 

V soboto, 17.10.2015 od  10. ure dalje  je 20  pionirjev  in mladincev  v dvorani našega gasilskega doma poslušalo predavanje na temo meseca požarne varnosti »Vse o evakuaciji«. Predavanje je bilo obogateno tudi s kratkim filmom.

Po končanem predavanju so mladinci odšli na praktično spoznavanje gasilske opreme v orodišče. Tam so jim naš poveljnik Darko, predsednik Gasilske zveze Cerknica Rajko in operativec Žan pokazali uporabo IDA (izolirnih dihalnih aparatov). Predstavili so jim tudi naša dva vozila s pripadajočo opremo: gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/25 Renault in pa gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov Mazda.

Po končani predstavitvi  so se preizkusili še v teoretičnem znanju. Razdelili so se v 3 skupine in odgovarjali na 25 vprašanj. Naše mladinke in mladinci so pokazali, da jim je kar nekaj znanje iz marčevskega kviza gasilske mladine ostalo in na koncu je bil rezultat skoraj izenačen.

Najmlajši pionirji pa so medtem ostali v dvorani in poslušali še eno predavanje ob katerem so spoznavali splošne gasilske pojme. Po končanem predavanju so odšli v orodišče, kjer so si pogledali vrste cevi, preizkusili sirene, naredili poizkus - trikotnik gorenja in gasili z visokotlačno cevjo iz vozila za gašenje gozdnih požarov.

Na koncu je za vse udeležence sledil še slavnostni zaključek – pogostitev s sladkarijami.

Zvečer ob 19. uri je za vse zainteresirane vaščane potekalo izobraževanje o oživljanju s praktičnim prikazom. Predavala nam je krajanka prof. Darja Žnidaršič za kar se ji lepo zahvaljujemo. Poleg šolskega defibrilatorja, smo preizkusili tudi našega. (Defibrilator se nahaja v garaži - spodnji etaži gasilskega doma PGD Grahovo in je namenjen vsem morebitnim uporabnikom. V primeru, da ga potrebujete, vas ključ garaže čaka v mali stekleni omarici levo od vhodnih garažnih vrat. Omarica AED se nahaja za vrati levo!)

Po predavanju smo vsi prisotni pod nadzorom prof. Darje skušali oživeti lutko. Podobno izobraževanje smo imeli že dve leti nazaj, vendar smo na koncu ugotovili, da je dobro znanje nenehno obnavljati.

 

V nedeljo, 18. 10. 2015 ob 9. uri zjutraj je potekala sektorska vaja – požar v stari osnovni šoli. Sodelovala so vsa 4 društva sektorja – Grahovo, Žerovnica, Gornje jezero in Martinjak. Vajo sta pripravila naš poveljnik Darko in poveljnik sektorja Janez Kovačič. Dogajanje je nadzoroval občinski poveljnik Janez Milavec za kar se mu lepo zahvaljujemo, poveljnik GZ Cerknica Zdravko Novak in predsednik GZ Cerknica Rajko Intihar. Na koncu je sledil postroj pred našim gasilskim domom, kjer je potekala tudi analiza vaje.

 

V nedeljo, 25.10.2015 pa so naši predvsem mlajši operativni gasilci sodelovali na občinski vaji v Cerknici, kjer je gorel objekt podjetja  Brest.  Naši fantje so postavili lestev, uporabili  IDA in izvedli notranji napad v proizvodnjo halo. Vajo so temeljito pripravili člani PGD Cerknica in je  potekala celo dopoldne.

Nekaj utrinkov