Vaje in intervencije

Udar strele v transformatorsko postajo  • 5. 12. 2022

V Grahovem je strela udarila v transformatorsko postajo. Gasilci PGD Grahovo so preventivno zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega uslužbenca pristojnega elektro podjetja. Brez električne energije je ostalo okrog devetsto gospodinjstev.


Vaja s črpalko  • 23. 9. 2022

Vaje z našo staro črpalko Rosenbaurco se je udeležilo 16 članov. Vodo smo črpali iz Fužinke in izvedli dva napada. Pionirji in mladinci so si vajo z zanimanjem ogledali in ob tem spoznavali delovanje in uporabo orodja.


Vaja – požar sončnih celic  • 9. 9. 2022

Zanimivo in poučno vajo »požar sončnih celic« nam je žal skrajšal zelo močan naliv. Kljub temu smo v objektu uspeli odklopiti elektriko, izvedli notranji napad, našli ujeto osebo in pasivno hladili sosednja objekta.


Intervencije - ose  • Avgust 2022

Gasilci PGD Grahovo smo v poletnih mesecih kar trikrat posredovali in uničevali oziroma odstranjevali osja gnezda s pomočjo CO2.


Intervencija – Črpanje vode  • Avgust 2022

V avgustu je bila katastrofalna suša in pomankanje pitne vode za celotno občino. Gasilci PGD Grahovo smo večkrat sodelovali pri črpanju vode. Po dva člana iz društva sta 8 ur dežurala podnevi ali ponoči.


Intervencija - Požar Kras 2022  • Julij 2022

Med 13.000 gasilci smo na Krasu gasili tudi mi. Tja smo običajno odhajali zgodaj zjutraj in se vračali pozno zvečer ali pa odhajali popoldan in se iz nočne izmene vračali v dopoldanskem času. Skupaj smo imeli pet intervencij, ter dežurstvo doma, kadar so bila ostala tri društva našega sektorja na Krasu. Kljub dopustom je na Krasu gasilo 16 naših članov, nekateri večkrat. Naš poveljnik je imel ogromno dela z birokracijo, od zahtevkov za refundacije, do administrativnega dela v programu Spinu in Vulkan, pa tudi skrb in odgovornost, da se je poškodovana oprema popravila oziroma nadomestila. Zahvala gre poveljniku Nejcu Gorniku, saj brez vse birokracije ne bi dobili povrnjene škode in nastalih stroškov. To je bila zanimiva in poučna izkušnja za vse, ki so bili tam.


Vaja v objektu Kovinoplastike  • 25.5.2022

Pomočnik poveljnika Martin Mišič, ki je tudi član IGD Kovinoplastika Lož, je organiziral vajo v objektu Kovinoplastike Lož. Reševali smo ponesrečeno osebo, izvedli 2 notranja napada in 1 zunanji napad, oživljali poškodovanca do prihod NPM. Vaje v Ložu se je udeležilo 16 naših članov.


Intervencija – požar v naravi  • 23. 4. 2022

V poznih večernih urah smo bili strani PP Cerknica obveščeni o požaru v naravi med Martinjakom in Grahovim. Posredovalo je 16 gasilcev PGD Grahovo z vsemi tremi vozili. Na kraju smo pogasili kup gorečih vej. Škode ni bilo.


Vaja – reševanje poškodovanca  • 20. 3. 2022

Na vaji »Reševanje poškodovane osebe iz objekta« je sodelovalo 14 naših operativnih članov. Notranji napadalci so našli poškodovano osebo. 4 gasilci so osebo z nosili spravili iz objekta, kjer so jo pregledali bolničarji. Po vaji je sledila analiza. Poveljnik, ki je vajo tudi vodil, je bil z opravljeno vajo zadovoljen.


Sektorska vaja v Žerovnici  • oktober, 2021

Oktobru, mesecu požarne varnosti, je bila posvečena tudi sektorska vaja vseh 4 društev sektorja. V Žerovnici se je zbralo 33 gasilcev iz Žerovnice, Grahovega, Gorenjega Jezera in Martinjaka. Letos je vaja potekala v organizaciji PGD Žerovnica in tamkajšnjega poveljnika Mitja Herblana. Vodo smo s pomočjo cevi in prenosnih motornih brizgaln potegnili od gasilskega doma pa vse tja do cerkve na hribu. Grahovci smo bili na koncu verige. Ob cerkev smo postavili lestev in se s cevmi povzpeli na vrh. Na koncu je sledil postroj in analiza vaje poveljujočih. Skupen zaključek je bil, da je bila vaja uspešna. Velik pomen vaje je tudi v dobrem sodelovanju med društvi.


Vaja - potres na Bločicah  • 15. 10. 2021

Oktober je posvečen požarni varnosti. Vsako leto ima svojo osrednjo temo. Letos je njen naslov: Po potresu lahko tudi zagori! Tako smo tokratno vajo posvetili ukrepom ob potresu; reševanju ponesrečencev izpod ruševin s stabilizacijo vhoda, dvigovanjem bremen. Vaja je potekala na Bločicah, kjer je vajo pripravil in 12 operativnih članov počakal vodja Martin Mišič. Najprej nam je osvežil in podal nekaj teoretičnega znanja potem pa razdelil naloge. Skratka našega ponesrečena lutko Lojzeta smo večkrat uspešno rešili.


Vaja - stara šola  • 10. 9. 2021

10.9.2021 smo imeli operativni člani PGD Grahovo napovedano vajo, z ReCO Postojna smo se dogovorili za dva delovna kanala, saj smo želeli vaditi tudi komunikacijo po radijskih postajah.
Zbrali smo se v gasilskem domu in izvozili na intervencijo. „Požar“ je bil lociran v stari šoli na sredini vasi, v kateri sta bili tudi ujeti dve osebi.
Izvozili smo z vsemi tremi vozili GVC 16/25, GVGP1 in GVM. Uredili smo napajanje vozila iz hidranta dva notranja in en zunanji napad. Vadili smo postavitev cevovoda za napad v drugo nadstropje. Na koncu je sledila kratka analiza vaje ter urejanje in pospravljanje orodišča.
Skupaj z vodjo Maticem Gornikom je na vaji sodelovalo 18 operativnih članov ter 2 mladinca.


Vaja - hiška  • 20. 8. 2021

Vodja vaje v avgustu je bil Anže Intihar. Vaje se je udeležilo 10 naših članov. »Gasili« smo hiško vaške mladine na robu gozda. Dostop do nje je bil precej težaven zaradi visoke podrasti in velikega števila cevi za gašenje. Vanjo so vstopili gasilci z izolirnim dihalnim aparatom, nato pa še preizkusili nov ročnik. Hiška je pred par leti že pogorela, kraj je težko dostopen, hidrant oddaljen, tako da je bila vaja na mestu. Na koncu smo se pogovorili, kako bi bilo, če bi bile okoliščine drugačne (tema, mokro,..). Prav bi bilo, da se vseh 32 operativni članov udeležuje vaj po svojih najboljših močeh, ker samo z vajo lahko postanemo še boljši. Razumljivo je, da ne vsake pa da včasih zamudimo. V domu nekatere še vedno čakajo majice. Naslednja vaja bo kmalu.


Intervencija – požar v naravi  • 6. 8. 2021

Ob 14.21 je ob cesti pred naseljem Grahovo, občina Cerknica, gorelo v naravnem okolju. Požar suhe trave in podrasti na površini okrog petdeset kvadratnih metrov so pogasili 4 gasilci PGD Grahovo. Ker pa je šlo za večjo količino sena, smo ga proti večeru preventivno še premetali in polili z vso vodo iz našega večjega vozila GVC 16/25.


Vaja - gozdni požar  • 13. 7. 2021

Julijska vaja je potekala brez napovedane ure. Vodil jo je namestnik poveljnika Luka Ris. Vaje smo se udeležili z vozili GVC 16/25 in GVGP-1. Uporabili smo visoki tlak iz obeh vozil ter razpihovalnik in naprtnjače. Na koncu, ob polnjenju vozil, smo preverili še dostopnost in delovanje novega hidranta. Vaje se je udeležilo 9 gasilcev, ki so bili ob koncu vaje vsi prepoteni, a so jih v domu čakale suhe nove majice, ki jih bodo prejeli vsi operativni člani, da se lahko preoblečejo po vaji ali intervenciji.


Usposabljanja operativnih članov  • Junij 2021

Usposabljanja gasilcev za delo s helikopterjem so se udeležili trije člani; Matej Žnidaršič, Anže Intihar in preko PIGD Kovinoplastika Martin Mišič, ki je tudi naš član. Teoretično izobraževanje je potekalo v soboto, 5. junija 2021 v ICZR Ig in v ponedeljek, 7. junija še praktičen del v Polhovem Gradcu. Fantje so bili navdušeni nad tečajem.
 Teoretični del tečaja Modul A (notranji požari) pa sta spomladi prek zuma poslušala Peter Janeš in Borut Intihar. Na praktični del še čakata.


Vaja - notranji napadi  • 4. 6. 2021

Vajo, z izvozom iz orodišča, nameščanjem IDA med vožnjo in nato notranji napad v pritličju gasilskega doma ter napad preko lestve na balkon, je vodil pomočnik poveljnika Martin Mišič. Zelo naporne obenem pa poučne vaje se je udeležilo 15 članov.


Vaja - penilo  • 28. 5. 2021

Vodja druge vaje v maju je bil poveljnik društva Nejc Gornik. Vaje se je udeležilo 15 operativnih članov. Teme vaje so bile: gašenje požara preko motorne črpalke GVC 16/25 in napad preko visokotlačne črpalke vozila GVGP-1 ter na koncu še test gašenja prikolice z penilom. Vaje se je udeležilo 15 gasilcev, ki so po končanem uradnem delu še marsikaj dorekli.


Intervencija – požar kurilnice  • 24. 5. 2021

Ob 1.45 ponoči je v naselju Martinjak, občina Cerknica gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Martinjak, Grahovo in Žerovnica, ki so požar pogasili. V požaru je zgorela peč, toplotna črpalka, celotna el. napeljava. Sredi noči je vstalo 26 gasilcev, med njimi je bilo 14 operativnih članov PGD Grahovo.


Vaja - IDA  • 22. 5. 2021

Vodja vaje, pomočnik poveljnika za naprave za zaščito dihal, Rajko Intihar je na prvi majski vaji predstavil, osvežil znanje o IDA (izolirni dihalni aparat) in obnovil način namestitve. Gasilci so si ga nadeli in obenem preizkusili delovanje. Po vaji je sledila namestitev nove jeklenke ter seveda odhod na polnjenje izpraznjenih jeklenk. Pogovorili smo se tudi o dodatnem nakupu nosilca in jeklenke. Vaje se je udeležilo 8 gasilcev.


Intervencija – pomoč ob poplavah v Cerknici  • 17. 5. 2021

Zaradi pričakovanega razlivanja ob vodotoku Cerkniščica v Cerknici se je 17.5.2021 ob 10.31 aktiviralo štab OŠCZ Cerknica in 10 enot iz GZ Cerknica, med njimi tudi PGD Grahovo, ki prejelo klic ob 11.46 ter se intervencije udeležilo s 5 gasilci in GVM-1. Pomagali smo pri postavljanju protipoplavnih zaščit. Na srečo se je kmalu po našem prihodu situacija začela umirjati.


Intervenciji – požar in nesreča  • 2. 4. 2021

Ob 15.26 si je pri naselju Bločice, občina Cerknica, občan pri delu v gozdu poškodoval nogo. Gasilci PGD Grahovo so pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Ekipa NMP Cerknica je poškodovanca oskrbela in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.
Ob 15.29 je pri naselju Lipsenj, občina Cerknica, gorela trava in grmovje. Požar na površini okrog dveh hektarov so pogasili gasilci PGD Žerovnica in PGD Grahovo.
Intervenciji sta potekali skoraj istočasno, tako je prvih 10 gasilcev odšlo proti Bločicam na pomoč ponesrečencu z GVC-16/25 in GVM-1. 4 naši gasilci pa z GVGP-1 pa proti Žerovnici.


Intervencija – požar tovornega vozila  • 6. 2. 2021

Ob 10.26, je na cesti Grahovo - Bločice, občina Cerknica prišlo do vžiga žaganja na kamionu. Posredovali so gasilci PGD Cerknica in PGD Grahovo, ki so na kraju dogodka pogasili žaganje. Delno je pogasil požar že voznik kamiona. Gasilci so z termo kamero pregledali tovor in prikolico z vozilom.


Intervencija – požar drvarnice  • 9. 1. 2021

Ob 12.14 so v naselju Grahovo, občina Cerknica, gorela drva v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar so gasili občani pred prihodom 15 gasilcev PGD Grahovo z vsemi tremi vozili, ki so požar dokončno pogasili in iznesli ožgana drva iz objekta. Gasilci PGD Žerovnica, PGD Martinjak in PGD Gorenje Jezero so bili med potjo preklicani.


Vaja z novo motorno žago  • 27. 9. 2020

Na zadnjo nedeljo v septembru smo gasilci imeli še eno vajo, da polovimo spomladanski manjkajoči del vaj zaradi korone. Imeli smo dober razlog: preizkusiti novo motorno žago. Vaje se je udeležilo 15 operativnih članov. Trije so ostali pred domom in urejali novo nabavljene drobnarije v večjem vozilu. Ostali pa smo pod vodjem vaje, častnikom Martinom Mišičem, odšli z GVGP-1, v večini pa kar peš za dom na drugo stran potoka. Motorno žago je največ uporabljal operativni član Matej Kovač, ki je skočil v potok v škornjih in ima tečaj za varno delo z motorno žago. Ostali smo sproti odnašali manjše veje, z vozilom GVGP-1 in vitlom pa smo vlekli večje. Tako smo obnovili tudi znanje delovanja vitla. Lepo smo uredili brežino potoka, saj je manjše drevje in grmovje že kar dobro segalo v ograjo ob našem balinišču na drugi strani potoka. Tudi pretočnost potoka bo boljša. Nekaj malega je še ostalo za senco balinišču ali pa za vajo naslednje leto.

                                                                        Mojca Intihar


Zadnja poletna vaja  • 12. 9. 2020

Po predhodnem dogovoru in na poziv se je v nedeljo, 12.9.2020 ob 17. uri zbralo 12 gasilcev PGD Grahovo. Tokratna vaja ni potekala kot običajno v gasilskih oblačilih, saj je bil njen namen nekoliko drugačen in bilo je prijetno toplo. Operativni člani so pregledali in očistili svoje omarice. Vsi trije skrbniki so poskrbeli, da se je znotraj in zunaj očistilo vsa tri vozila. Skupaj s podpredsednikom in namestnikom poveljnika se je pregledala tudi vsa oprema. Pred večjo nabavo opreme v bližnji prihodnosti se je prižgalo vse, kar se je dalo - od motorne žage, motorne črpalke, vse v vozilih, pregledalo se je izolirne dihalne aparate. Letošnja nabava opreme bo najverjetneje zajemala nekaj drobnarij, motorno žago, 2 tlačni posodi, pretežno pa osebno zaščitno opremo mladih operativnih gasilcev. Pod budnim očesom predsednice pa so se ponovno pospravile police v orodišču in pomila tla. Vaja je trajala dobri dve uri in pred zaprtjem doma so bili rezultati več kot očitni.

                                                                  Vodja vaje, Anže Intihar


Vaja – napad preko lestve  • 5. 9. 2020

V soboto, 5.9.2020 smo operativci PGD Grahovo ob 18.38 dobili poziv za vajo. Dobili smo se pred gasilskim domom. Na vaji smo povadili napad preko lestve. Zavarovali smo cestišče, postavili trodelno lestev, priskrbeli napajanje vozila in izpeljali napad preko lestve na balkon Osnovne šole 11. maj Grahovo. Naši člani so se odlično odrezali in pokazali, da so usklajena ekipa. Po zaključku vaje smo opravili vrednotenje in počistili vsak svojo omarico v orodišču.
Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!           
                                                                  Vodja vaje, Lan Soko


Vaja – požar gospodarskega poslopja  • 24. 6. 2020

V sredo, 24.6.2020 ob 19.00 je na naslovu Grahovo 38 poleg stanovanjske hiše zagorelo v gospodarskem poslopju.
Vaje se je udeležilo 21 operativnih gasilcev PGD Grahovo kateri so izvozili z vsemi tremi vozili (GVGP-1, GVM, GVC 16/25).
Na samem kraju je bilo ugotovljeno, da gori gospodarsko poslopje iz severne, vzhodne in južne strani. V 1. nadstropju poslopja sta bila pogrešana 2 mladoletna otroka in 1 domača žival. Gasilci so takoj začeli z reševanjem preko lestve. Umakniti je bilo potrebno traktor s priključeno prikolico, nevarnost je predstavljala tudi 1 plinska jeklenka, ki je bila spravljena pod prikolico. Operativci so bili razdeljeni na 2 skupini (notranji in zunanji napadi). Vsaka skupina je imela svojega vodjo. Notranji napadi so poskrbeli za pogrešane, zunanji napadi so gasili požar iz dveh strani poslopja in opravljali požarno varovanje dveh stanovanjskih hiš ob poslopju. Vzpostavljena je bila tudi točka za ponesrečence. 2 pogrešani osebi sta bili lažje telesno poškodovani, med intervencijo se je po scenariju poškodovala tudi 1 gasilka, katero so bolničarji uspešno oskrbeli na kraju samem.
Namen vaje je bil obnovitev praktičnega znanja operativcev PGD Grahovo v čim bolj realni situaciji. Ocenili smo, da je vaja v celoti gledano dobro uspela.
Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!
                                                                     Vodja vaje, Nejc Gornik


Vaja - požar pod igriščem vrtca  • 29. 5. 2020

V petek, 29.5.2002 so pred gasilnim domom PGD Grahovo tik ob igrišču vrtca zagoreli ostanki novoletne smreke. Poleg požara je bil parkiran tovornjak s cisterno kar je predstavljalo veliko nevarnost. Vodja intervencije je poskrbela, da smo našli lastnika cisterne kateri je cisterno po hitrem postopku umaknil.
4 gasilci so iz orodišča izvozili z vozilom GVGP-1 in poskrbeli za prometno varovanje s triopan znaki.
Zaradi bližine orodišča so ostali gasilci prišli na kraj intervencije peš. Dobili so nalogo, da naredijo 2 napada iz hidranta pred osnovno šolo.
Vaje se je udeležilo 12 gasilcev. Trije starejši gasilci so sodelovali zgolj kot kritični konstruktivni opazovalci.
Namen vaje je bil test vozila GVGP-1, ki se je pred kratkim vrnil iz popravila in osvežitev znanja operativcev z delom z omenjenim vozilom.


Intervencija - požar v naravi  • 21. 3. 2020

Ob 19.12 je med Grahovim in Martinjakom gorela trava in grmičevje na površini okoli 12 kvadratnih metrov. Izvozili smo le z GVGP-1 in 4 gasilci ter požar preventivno pogasili s pomočjo gasilcev iz Martinjaka. V dom smo se vrnili 20.10.. Naši gasilci so se številčno odzvali, vendar smo jih takoj po ogledu dogodka preventivno poslali domov, saj je zadrževanje v domu prepovedano, intervencija pa ni zahtevala večjega števila gasilcev. Krajane naprošamo, da prepoved kurjenja upoštevajo in tako prispevajo k varnosti vseh prebivalcev. Dodatne intervencije pomenijo tudi dodatno izpostavljenost gasilskih enot in večjo nevarnost širjenja okužbe med prebivalstvom.


Intervencija - Gorenje jezero  • 12. 3. 2020

V četrtek, 12.03.2020 ob 16:02 smo operativci PGD Grahovo izvozili z vozilom GVC 16/25 na Gorenje jezero. Srečali smo se z nevsakdanjo intervencijo. Po zahtevi Zavoda RS za varstvo narave smo zmanjšali težko dostopno gnezdo štorklje, ki je požarno ogrožalo dimnik in streho stanovanjske hiše. Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev.


Intervencija - požar na Bločicah  • 17. 7. 2019

V sredo, 17.7.2019 ob 19:42 je na Bločicah zagorel skedenj. Pri gašenju požara je sodelovalo 53 gasilcev iz 6 gasilskih enot in sicer: Grahovo, Martinjak, Žerovnica, Gorenje jezero, Cerknica in Bloke. Iz PGD Grahovo je bilo na intervenciji 12 gasilcev z vsemi tremi vozili.
Požar se je hitro razširil na celoten objekt in je bil kljub hitremu posredovanju gasilskih društev v celoti uničen. Intervencija je bila zaključena ob 02:25, ko so gasilci PGD Grahovo zaključili požarno stražo.


Intervencija - požar na industrijskem objektu Fragmat  • 13. 6. 2019

V četrtek 13.6.2019 ob 20:14 je v IC Podskrajnik v občini Cerknica v podjetju Fragmat zagorel stroj v proizvodni hali. Požar, katerega so poizkusili pogasiti zaposleni, se je hitro razširil na celotno halo, ter na zunanje skladišče. Požar, ki je uničil celotno proizvodno halo v izmeri približno 2000 kvadratnih metrov, dva viličarja, dve kombinirani vozili, prikolico za tovorno vozilo in zunanje skladišče na površini približno 20.000 kvadratnih metrov, je gasilo okoli 316 gasilcev iz 31 gasilskih enot, katerim je uspelo ubraniti vse sosednje objekte.
Sodelovalo je tudi 17 gasilcev iz PGD Grahovo, z vsemi vozili (GVC 16/25, GVM, GVGP-1). Naše vozilo GVC 16/25 in operativna enota vozila so delovali v sektorju zahod. Ostali člani, ki so sodelovali na intervenciji so s pomočjo agregata nudili razsvetljavo prostora pri dihalnih aparatih, ostali pa smo pomagali pri logistiki (zagotavljanje tlačnih posod, pitna voda).
Gasilci iz PGD Stari trg in pripadniki mobilnega laboratorija ELME so postavili lovilce in pivnike na iztoke meteornih voda v bližnji potok, pripadniki mobilnega laboratorija ELME so na kraju tudi izvajali meritve zraka, katere bodo znane v prihodnjih dneh. Na kraju je bila tudi ekipa reševalcev NMP Cerknica. Zaradi splošne nevarnosti so bile sprožene tudi sirene javnega alarmiranja, ter preko medijev objavljeno opozorilo za prebivalce. Evakuirani so bili štirje prebivalci iz bližnjega stanovanjskega objekta in zaposleni iz bližnjega podjetja, zaposleni podjetja Fragmat pa so se evakuirali sami. Obveščene so bile vse pristojne službe, vzpostavljen je bil tudi občinski štab CZ. Med intervencijo je Policija zaprla širše območje okoli kraja dogodka, poškodovanih ni bilo.
 
Povzeto po uradnem sporočilu za javnost.
Foto (rtvslo.si in Ljubo Vukelič – občina Cerknica)
 
Prispevek pripravil Matic Gornik


Vaja - gasilski dom PGD Cerknica  • 7. 4. 2019

V okviru izobraževanja za gasilskega častnika smo skupaj s sošolci iz tečaja za GČ organizirali ponavljalno vajo pred zaključnim izpitom na Igu, vodja vaje za PGD Grahovo sem bil Matic Gornik. Pod mentorstvom tovarišev iz PGD Cerknica (Goran Kovačevič, Aleš Doles in Matjaž Meden), smo naredili 4 različne scenarije in bili pozorni predvsem na vse vidike vodenja voda oz. dveh enot na požarišču. Pri prvem scenariju je šlo za požar v notranjosti objekta, ena oseba pa je bila pogrešana. Ekipa je zavarovala kraj dogodka, ter uspešno z notranjim napadom rešila pogrešano osebo. Druga enota je vzpostavila hlajenje objekta. Po scenariju je sledila kratka analiza in ponovno preigravanje enakega scenarija z drugo vodjo. V drugem scenariju je gorelo na objektu, vstop v prostor ni bil potreben, zaradi bližine plinohrama pa je bilo potrebno hlajenje le tega. Tudi to vajo smo uspešno opravili in ponovili ključne elemente pri vodenju dveh in več enot na požarišču. Po dobrih 2 urah vaj smo se z ekipo PGD Grahovo vrnili v orodišče. Za izvedbo vaje se lepo zahvaljujem tovarišem iz PGD Cerknica.

                                                                               Vodja vaje: Matic Gornik


Vaja - osnovna šola Grahovo  • 30. 3. 2019

Na vaji smo postavili dva zunanja napada, iz gvc 16/25. Vozilo GVC 16/25 smo priklopili na vodovodno omrežje iz hidranta. Štirje operativci so postavili lestev iz zadnje strani šole. Vodja intervencije si je postavil poveljniško mesto in določil vodjo zunanjih napadov. Po opravljeni vaji smo lestev ponovno postavili skupaj, ter se pobližje spoznali z vozilom GVC 16/25.

                                                                 
                                          Vodja vaje: Luka Ris


Vaja sektorja Grahovo  • 3. 11. 2018

V soboto, 3.11. 2018 ob 16. uri je potekala sektorska vaja 4 društev sektorja Grahovo – PGD Grahovo, PGD Žerovnica, PGD Gorenje Jezero in PGD Martinjak. Vaja je potekala v zapuščeni tovarni Brest Masiva Martinjak. Na vaji je sodelovalo 46 gasilcev. Iz PGD Grahovo se je vaje udeležilo 19 gasilcev z vsemi tremi vozili.

                                                                  Poveljnik PGD Grahovo: Nejc Gornik


Vaja GZ Cerknica  • 13. 10. 2018

V soboto, 13.10.2018 je potekala občinska vaja »Požar v garažni hiši soseska Jezero« z namenom, da se preizkusi in izpopolni organiziranost in pripravljenost vseh gasilskih društev GZ Cerknica. Vaja je trajala od 9:00 do 12:00 ure. Na vaji je skupaj sodelovalo 123 gasilcev iz vseh 17 prostovoljnih društev Gasilske zveze Cerknica. Iz PGD Grahovo je sodelovalo 10 gasilcev z vozilom GVC 16-25. Vaje sta se udeležila tudi predsednik in poveljnik GZ Cerknica, ki sta prav tako naša člana ter predsednica društva, ki je vajo spremljala in fotografirala. Po zaključku vaje je sledil postroj vseh enot z nagovori in analizo.

                                                                    Poveljnik PGD Grahovo: Nejc Gornik


Delovna akcija operativnih članov in pripravnikov  • 15. 9. 2018

V soboto 15.9.2018 je 15 operativnih članov in pripravnikov udeležilo delovne akcije, ki je trajala skoraj ves dan. Najprej smo postavili klopco in mizo ob ribniku Fužina. To nalogo in sredstva nam je dala Krajevna skupnost. Vodja akcije pa je bil naš član in predsednik krajevne skupnosti Grahovo Rajko Intihar. Zatem smo zabetonirali še dve ogromni gumi, ki jih v vasi pogosto potrebujemo za mlaje ob različnih priložnostih. Sedaj si jih ne bo treba več sposojati pa tudi mlaji bodo lahko večji. Pa upajmo da jih bomo veliko uporabljali. Vsa pohvala našim fantom.

                                                         Predsednica: Mojca Intihar


Vaja operative  • 9. 6. 2018

V soboto, 9.6.2018 je potekala vaja operativnih članov PGD Grahovo. Na vaji je sodelovalo 15 operativnih članov. Vaja je bila razdeljena na dva dela (teoretični in praktični del). Najprej smo si v dvorani ogledali vrste gasilnikov in uporabo le teh. Prezentaciji je sledil ogled kratkega filma gašenje požara na štedilniku (olje). V praktičnem delu smo z uporabo vozila GVC 16/25 uprizorili gašenje zunanjega požara. Na koncu vaje je gospodar Andrej Pelan vsem operativcem predstavil uporabo gasilske črpalke. Vaja je bila uspešno zaključena, naslednja sledi v kratkem.

                                                                     Poveljnik PGD Grahovo:  Nejc Gornik


Vaja operative   •  7. 4. 2018

V soboto, 7. 4. 2018 je potekala vaja operativnih članov PGD Grahovo. Vaje se je udeležilo 17 operativnih članov. Pod vodstvom pomočnika poveljnika za naprave za zaščito dihal Rajka Intiharja so operativci osvežili svoje znanje o izolirnih dihalnih aparatih, pod vodstvom poveljnika Nejca Gornika pa so pri osnovni šoli v skupinah postavljali lestev. Na koncu vaje so operativci poskrbeli še za čistočo vseh treh naših vozil (GVC 16/25, GVM in GVGP-1).
                                Poveljnik PGD Grahovo:  Nejc Gornik


Intervencija - vetrolom  •  11. 12. 2017

Zaradi močnega vetra so naši gasilci odšli na pomoč vaščanu, ki mu je pometalo nekaj strešnikov s strehe.


Intervencija - vžig zaradi cigaretnega ogorka  •  23. 11. 2017

Ob 23:08 je prišlo do vžiga sedežne garniture v stanovanju v Grahovem. Gasilci so jo zalili z vodo in iznesli iz stanovanja. Poškodovan ni bil nihče.


Intervencija - požar na električnem drogu  •  17. 6. 2016

Ob 18:26 smo bili obveščeni o požaru na objektu na Gorenjem Jezeru. Zagorelo je v stanovanjski hiši. Ena oseba je bila poškodovana ogenj pa je zajel tri prostore. Z gasilci iz PGD Gorenje Jezero in PGD žerovnica nam je uspelo požar pogasiti.


Intervencija - požar na objektu  •  10. 1. 2016

Ob 21:47 je zagorela lesena koča v gozdu nad pokopališčem v Grahovem. Ob izbruhu požara v koči, ki je povsem pogorela ni bilo nikogar. Sodelovali so tudi gasilci iz Cerknice, Gorenjega jezera in Martinjaka.


Intervencija - požar na objektu  •  23. 10. 2015

Ob 18:26 smo bili obveščeni o požaru na objektu na Gorenjem Jezeru. Zagorelo je v stanovanjski hiši. Ena oseba je bila poškodovana ogenj pa je zajel tri prostore. Z gasilci iz PGD Gorenje Jezero in PGD žerovnica nam je uspelo požar pogasiti.


Poplave   •  november - 2014

Jesenske poplave so zopet preizkusile pripravljenost članov društva, saj so ogrožale kar nekaj objektov v Grahovem in okolici. Še huje pa je bilo v Cerknici in sosednji občini Loška dolina. Tudi njim smo priskočili na pomoč in pomagali po svojih močeh.


Intervencija - požar na industrijskem objektu Alumar   •  24. 2. 2014

Ob 2:40 smo odšli na pomoč gasilcem, ki so se že uro poprej spopadli s požarom na ostrešju gospodarskega objekta Alumar v industrijski coni Podskrajnik. Pri intervenciji je sodelovalo 17 gasilskih društev, med njimi tudi gasilci iz Vrhnike in Postojne. Požar nam je s skupnimi močmi uspelo lokalizirati šele okrog šeste ure zjutraj.


Odpravljanje posledic žledoloma   •  1. 2. 2014

V prvrm tednu februarja nas je narava odela v leden oklep, ki se je kasneje iskazal kot naravna katastrofa. Ponovno je na plano privrela solidarnost na vseh ogroženih območjih. Med prvimi, ki so pristopili k reševanju, smo bili tudi gasilci. Pričeli smo s čiščenjem cest, razvažali agregate do gospodinjstev, kjer so jih potrebovali, pomagali pri obveščanju prebivalstva..., skratka neprestano bedeli nad neljubo situacijo.


Intervencija - požar   •  3. 12. 2013

Požar nas vedno pričaka iz zasede, nepričakovano. Sprehajalec psa je že v trdi temi večera, opazil ogenj v eni od lesenih barak v neposredni bližini gasilskega doma in naredil vse, da so bili alarmirani sosedje in gasilci. Sosedje so pričeli nositi vodo in polivati. Operativna enota našega gasilskega društva je bila izjemno hitro na kraju dogodka in pogasila požar. Obenem je zavarovala okolico in ukrepala, da se požar ne bi razširil ali ponovil.
NA POMOČ – OB TAKIH PRILIKAH JE SPOZNANJE O MOČI BESED VELIKO.


Intervencija - požar na Trstelju   •  11. 8. 2013

Gasilci PGD Grahovo smo skupaj s še nakaj društvi iz GZ Cerknica odšli na pomoč primorskim kolegom na Kras. Pomagali smo jim pri gašenju manjših požarov, ki so ponovno izbruhnili na robu pogorišča, ter nudili pomoč pri požarni straži.


Intervencija - delovna nezgoda  •  1. 6. 2013

Ob 15:29 smo bili obveščeni o delovni nesreči nad vasjo Grahovo, kjer si je krajan pri gozdnih opravilih huje poškodoval nogo. Gasilci PGD Grahovo smo nudili pomoč ekipi NMP Cerknica pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.