Letovanje mladine PGD Grahovo   •  27. 7. do 30. 7. 2018


V petek, 27. julija ob 8. uri zjutraj, se nas  je 29 mentorjev, mladincev in pionirjev odpravilo na štiridnevno letovanje na Roglo.

Odpeljali smo se z našim vozilom GVM-1  in še dvema sposojenima gasilskima  kombijema ter osebnim vozilom enega od mentorjev. Na poti smo se ustavili že na počivališču Rudnik, zaradi nuje - WC in obenem smo še pomalicali.  Na Roglo smo prispeli malo pred 12. uro, kjer  smo se prijavili na recepciji, si ogledali bližnjo  okolico in se vselili v bungalove po vnaprej pripravljenem seznamu. Ob 13. uri nas je že čakalo kosilo v restavraciji za skupine v pritličju hotela. Po kratkem počitku  v bungalovih, smo vzeli vrvi in žogo ter se odpravili proti igrišču. Tam smo se  učili, v večini pa le ponovili, vozle. Zatem  je sledila nogometna tekma, ob 17. uri pa smo se že namakali v manjšem bazenu hotela Planja. Po večerji smo posedeli pred hotelom in se predstavili, saj se mlajši pionirji ne poznajo dovolj z mladinci in nekaterimi mentorji spremljevalci. Sprehodili smo se še do stolpa in se nanj povzpeli. Na bližnjih igralih smo počakali na temo in si ogledali stoletni lunin mrk. Ko smo se vrnili v bungalove so najmlajši (teh je bilo letos kar 8) pogledali še par risank, starejši pa filme. Spanje 22.30, eni že prej, drugi malo kasneje.

 

Drugi dan se je začel z bujenjem in pospravljanjem pred postrojem in odhodom na zajtrk. Po zajtrku sva dva mentorja odšla v hotel , kjer sva se dogovorila za dve dvorani – eno za mladince in pripravnike ter drugo za pionirje. Pripravila sva stole in prenosnik. Mladina je prišla kmalu za nama. Mladinci in pripravniki so najprej odgovarjali na 250 vprašanj iz Hacetovega  tekmovanja, pionirji pa so poslušali predavanje za bronasto značko razširjeno s splošnim znanjem o domačem društvu. Po dveh urah smo dvorani zamenjali. Pionirji so odgovarjali na vprašanja iz bronaste značke, vprašanja iz zgodovine gasilstva,.. mladinci pa poslušali skrajšano predavanje za srebrno in zlato značko. Sledilo je kosilo, kot vedno s sladico. Po kosilu smo malo počivali na klopci pred hotelom, nekateri, predvsem mlajši pa so se plazili po igralih. Sledil je spust po sankališču in nogometna tekma na ogromnem igrišču v bližini hotela. Ob 17. uri  smo bili zopet v bazenu. Po večerji smo v eni od hotelskih dvoran priredili kviz v dveh kategorijah z istimi vprašanji. Pionirji so nas s svojim dobrim znanjem prijetno presenetili. Pri mladincih in pripravnikih  sta dve ekipi imeli izenačen rezultat, zato so bila potrebna dodatna tri vprašanja, kjer pa niso odgovarjali z a, b, c, temveč z besedo. Sledila je podelitev sladkih nagrad. Vsi  so dobili tudi majico PGD Grahovo. Nato smo se odpravili v bungalove in mlajši hitro spat, saj je sledila nedelja, ko  je bil predviden  naporen pohod.

 

Tretji dan smo takoj po zajtrku vzeli nahrbtnike s pijačo in se odpravili na pohod do Lovrenških jezer. Sprehodili smo se okoli jezer, pojedli par piškotov, malo popili in se vrnili. Na poti nazaj smo celo peli, torej energije  ni manjkalo. V bungalovih smo se osvežili in že je sledilo težko pričakovano kosilo. Po kosilu smo pisali test za osvojitev čina pionir in mladinec. Nato smo si ogledali prireditev na Rogli  – tekmovanje v kuhanju pohorskega lonca, stojnice  z raznimi izdelki in poslušali ansambel Navihanke. Na bazenu so nas že  čakali in tega bi res težko spustili. Po večerji smo večinoma počivali v bungalovih in obiskovali sosede, saj je bil dan precej naporen še za karkoli drugega.

Zadnji dan, v ponedeljek zjutraj, se mladina ni veselila odhoda domov temveč bazenov in toboganov v Zrečah. Po zajtrku smo  pospravili in na koncu ponovno pregledali bungalove, vrnili ključe ter se odpeljali v dolino. V termah  nihče ni potreboval ležalnika, razen mentorji za opazovanje. Ob 13. uri smo se  zbrali in odšli v restavracijo ob bazenu na kosilo. Za  sladoled je že zmanjkalo časa, se nam je pa ta prilegel tik pred odhodom domov. Dan je minil zelo hitro in težko je bilo že ob 17. uri zapustiti bazene, tako, da smo malce zamujali.  Pri vozilih smo pojedli sendviče, vzeli vodo  in se odpravili proti domu, tokrat  brez postanka, saj je večina pot domov prespala.


Vse dni nas je spremljalo, vsaj dopoldne, lepo vreme, temperatura prijetna, nadmorski višini primerna. Težav – domotožja, pretiranega razgrajanja, poškodb, bolezni,… nismo imeli, ne z 7 let in manj  starimi osmimi  pionirji,  niti večjimi pripravniki. Več dnevno letovanje je dober način spoznavanja in  povezovanja naše mladine. Upamo, da bo to sofinanciranje ostalo vsaj v takšni višini kot dosedaj in bomo lahko vsaj tri dni letovali tudi naslednje leto. Želeli bi si en dan več, saj  nam je prav en dan zmanjkal za vse aktivnosti, ki smo jih želeli doživeti. Letovanje je za nas finančni rizik, saj nikoli ne vemo koliko nam bo regija sofinancirala, je pa tudi velika odgovornost nas mentorjev. Več dnevno letovanje priporočamo tudi ostalim društvom, saj enodnevni izleti ne morejo imeti takega povezovalnega učinka  med mladimi.

 

 

                                                                                     Predsednica PGD Grahovo
                                                                                               Mojca Intihar