Dnevnik letovanja mladine na Rogli  •  23. 7. do 27. 7 2016


1. dan – sobota, 23.7.2016
Ob 9. uri po kratkem postroju in nekaj navodilih smo odšli izpred gasilskega doma. Letovanja se je udeležilo 25 pionirjev in mladincev ter 4 mentorji. Odpeljali smo se s štirimi kombiji; našim GVM-1, zveznim PV-1, GVM-1 nam je posodilo še PGD Nova vas ter osebnim kombijem našega člana Janeza Leskovca. Prvi postanek smo imeli na počivališču Lukovica, kjer smo pojedli sendviče, ki smo jih imeli s seboj. Na Roglo smo prispeli točno ob 12.uri. Vselili smo se v dom Jelka. Manca L., Naja, Manca Ž., Nika, Julija in Živa v sobo 4. Maša P., Maša N., Maja, Mateja in Tina v sobo 5. Rajko in jaz v sobo 7. Nejc in Lan v sobo 7. Samo, Tim, Miha L., Jošt, Žiga, Jan H. in Matic v sobo 8. Borut, Jan L., Miha Š., Peter, Gašper, Brin in Matej v sobo 9. Ob 13. uri nas je že čakalo obilno samopostrežno kosilo v hotelu Planja. Zelo izbirčni so dobili navodila, da morajo jesti vsaj 5 vrst jedi. Štel je tudi sladoled. Po kosilu smo imeli uro za počitek, saj nas je vožnja kar utrudila. Potem smo se odpravili na ogled Rogle, splezali na stolp, se skupinsko slikali čisto vsi in se peljali s sedežnico. Bil je lep dan. Ob 17.30 smo odšli za eno uro v bazen. Po bazenu smo že leteli na večerjo, ki smo jo imeli ob 19.uri. Po večerji smo v skupnem prostoru imeli gasilski kviz. Po kvizu smo si punce lakirale nohte, fantje so se zabavali v sobah. Ob 10.30 smo pogasnili luči. Mentorji smo morali še nekajkrat vstati in pomiriti sobi 5 in 9.

2. dan – nedelja, 24.7.2016
Prebujenje se je začelo ob 7. uri in ob 8. uri smo že zajtrkovali. Po zajtrku smo v hotelski sejni sobi s pomočjo projektorja imeli dobro uro predavanje za bronasto značko. Udeležili so se ga tudi mladinci, ki so obnovili znanje. Po predavanju smo na zunanjem igrišču igrali nogomet. Punce skupaj do rezultata 3:3, fantje pa do 9:8. Ker se je pričelo oblačiti smo se na hitro odpravili na sankališče Zlodjevo, vsi smo imeli po en spust. Po prihodu s kosila smo ugotovili, da Tina nima telefona. Skratka iskale so ga punce, mentorji smo šli pogledat in povprašat na vsa mesta, kjer smo bili to dopoldne. Javili smo tudi staršem. Po kosilu smo imeli uro počitka, zaradi napornih tekem in obilnega kosila. Na Rogli je bil to nedeljo družinski dan in pod šotorom je igrala skupina Čuki. Tudi mi smo odšli tja. Punce smo z njimi zaplesale. Fantje so le opazovali. Tako smo popoldansko predavanja za srebrno značko prestavili na naslednji dan. 17.30 smo že noreli po bazenu in večerjo ob 19. uri smo malo zamudili, saj je bilo v skupini kar nekaj dolgolasih deklet. Sledilo je urejanje za disco ob 20.30 v hotelu. Rajko in jaz sva na eno Plestenjakovo odprla ples in po začetni zadržanosti smo plesali skoraj vsi. Plesali smo tudi kolo na Brendijevo »Gasilci smo«. Na koncu smo še malo zapeli in se odpravili v dom okrog pol enajstih. 6 najmlajših pionirk je bilo zelo utrujenih in so hitro zaspale. Starejši pa so še poslušali vice zunaj pred domom skoraj do polnoči, ko smo pogasnili luči.

3. dan – ponedeljek, 25.7.2016
Po zajtrku smo odšli na predavanje za srebrno značko v sejno sobo hotela. Medtem, ko sem jaz predavala, sta Nejc in Rajko pripravila orodje za praktične vaje pač v okviru možnosti. Razdelili smo se v tri skupine po starosti. Znotraj vsake skupine smo naredili še skupine po tri. Vsaka skupina je delala vaje v razvrščanju in vezala vozle. Pomerili smo se na vedrovki. Kmalu po kosilu smo plezali v telovadnici na plezalni steni. Najprej fantje, ki so potem odigrali še dve tekmi do rezultata 9. Dekleta pa smo streljale proste strele na sosednjem igrišču in navijale. Po uri bazena smo odhiteli na večerjo. Kasneje je sledila razglasitev rezultatov in podelitev bonbonov za vse najboljše v tekmovanju z vedrovko. Nato smo se učili v skupni sobi našega doma za test, ki nas je čakal naslednji dan. Ta dan je bilo kar nekaj nogometnih poškodb, odrgnin in nekaj žuljev, tako da je krema Bepanten plus kar prav prišla. Luči smo ugasnili 10.30, saj nas je naslednji dan čakal pohod.

4. dan – torek, 26.7.2016
Po zajtrku smo se odpravili na pohod proti Lovrenškim jezerom, najvišjemu ležečemu barju v Sloveniji. Po dobri uri hoda smo prispeli. Splezali smo na stolp, si ogledali jezera, nekateri smo jedli borovnice, ki jih je bilo kljub močvirju polno, malo popili, pojedli piškote in se odpravili nazaj. Po vrnitvi sem razdelila lizike za uspešno opravljen, sploh ne naporen pohod. Pohod je trajal skupaj tri ure. Malo smo se osvežili in odpravili na kosilo. Po kosilu smo se učili in 15.30 nas je čakal test. Pionirji so dobili 15 vprašanj iz bronaste značke, mladinci 15 vprašanj iz srebrne značke. Z Nejcem sva popravila teste in potem smo odhiteli na bazen. Po večerji je sledil kratek sestanek v skupni sobi (navodila za naslednji zadnji dan - odhod in Zreče) in potem je sledil temeljit zagovor oz. ustni del testov, ki smo jih pisali popoldne. V skupni sobi smo sedeli vsi štirje mentorji in vsakega mladinca smo posebej »tenstali« . Pionirji so imeli kar skupni ustni del, saj je vse to trajalo več kot dve uri. Najbolje se je odrezal Brin pri mladincih, pri pionirjih pa Maša P., ki je kljub temu, da je pionirka, pisala test iz srebrne značke za mladince. Ker je bil zadnji dan na Rogli, smo se pozno malo pred polnočjo odpravili spat.

5. Dan – sreda, 27.7.2016
Z vstajanjem zjutraj ni bilo večjih težav, saj smo se vsi veselili term Zreč in toboganov, morda nekateri tudi odhoda domov. Po zajtrku smo še dokončno spakirali, malo pospravil po domu in okrog desetih smo le s tremi vozili odšli v dolino. Bili smo že v kopalkah, tako, da smo se na hitro slekli in odhiteli na tobogane. Na ležalnikih pred tobogani smo, kot je bilo dogovorjeno, pustili brisače. Mentorji smo se malo ulegli in opazovali veselo tekanje po toboganih. Seveda smo se jim tudi pridružili. 12.30 smo imeli kosilo v restavraciji ob bazenu. Popoldan smo raziskali še ostale bazene, tudi notranje. Ob 16. uri smo se še slikali in zapustili bazene. Zunaj nas je s četrtim kombijem PV-1 iz Loške doline čakal naš poveljnik. Pripeljal nam je tudi sendviče in vodo, kar je še kako prav prišlo. Pri vozilih na zelenici smo pomalicali. ob 17. uri smo odpeljali iz Zreč. Skoraj pol poti domov je bila v vseh kombijih tišina, saj je mladina spala. Spremljale so nas nevihte. V Grahovo smo prispeli ob 19.15. Odpeljali smo domov nekaj otrok in vrnili dva izposojena vozila.

Zaključek
Vse dni nas je spremljalo kar lepo vreme, temperatura okrog 20 stopinj, pač nadmorski višini primerno. Težav – domotožja, pretiranega razgrajanja, poškodb, bolezni,… nismo imeli, ne z 7 let starimi šestimi pionirkami niti z velikimi mladinci oz. dvema pripravnikoma. Izgubil se je le en telefon, ki pa so ga skoraj vsi imeli, vendar na lastno odgovornost (pisalo v navodilu za letovanje).
Mladina je bila po letovanju utrujena, vendar nad samim letovanjem navdušena. To je zelo dober način povezovanja naše mladine.
 
Več pa vam bodo povedale slike v prilogi. 

                                                                                          Dnevnik pisala
                                                                                          Mentorica pionirjev
                                                                                          Mojca Intihar