Razvitje novega prapora  • 17. 8. 2019


Uvodni pozdrav in govor predsednice

Spoštovani gostje,  gasilke in gasilci , spoštovane krajanke in krajani in ostali prisotni. Dobrodošli  v Grahovem, na današnji svečani prireditvi  ob razvitju novega prapora.

V naši sredini  lepo pozdravljam:

·     predsednika Gasilske zveze Slovenije,  tovariša Janka  Cerkvenika

Tovariš predsednik,  veseli smo vašega obiska in si štejemo  v veliko čast, da ste danes tu z nami.

Lepo pozdravljam tudi

·     člana upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije  in  tovariša Franja Bukovca

·     gospoda  župnika,  Sandija Osojnika

·     župana občine Cerknica,  gospoda Marka Ruparja

·     župana občine Loška dolina, gospoda Janeza Komidarja

·     predsednika gasilske zveze Cerknica,  tovariša Rajka Intiharja

·     poveljnika gasilske zveze Cerknica, tovariša Zdravka Novaka

·     predsednika Vatrogasne  zajednice grada Čabra,  tovariša Zorana Ožbolta 

·     predstavnike Gasilskih zvez Logatec,  Vrhnika in Loška dolina

·     predstavnike prijateljskega gasilskega društva Črni Vrh

·     predstavnike vseh  društev

·     vse prisotne botre in donatorje

·     častne člane PGD Grahovo

·     ter vas  spoštovani krajani  in obiskovalci.

 

Pred prihodom ešalona  praporov, gasilcev in vozil smo prisluhnili naši tajnici društva, danes  z nami  tudi moderatorki, Andreji Mele, ki nam je povedala nekaj o  zgodovini društva,  o naših pridobitvah v zadnjih letih, o vizualnem napredku, saj se je društvo  po 95 letih od svoje ustanovitve do danes močno spremenilo. Največji vizualni napredek je viden zadnjih petnajst let, z velikim sodobnim domom in vozili.

Zgodba do današnjega dne se je začela ob ustanovitvi. Takrat je društvo štelo 20 članov. Ob ustanovitvi  so gasilci   razpolagali s staro brizgalno iz leta 1836, katero je po  govoricah grahovski fari poklonil graščak gradu Snežnik. Shranjeno imamo v Metliki kot   najstarejšo ohranjeno brizgalno na Slovenskem.

Danes  Prostovoljno gasilsko društvo Grahovo  šteje  kar 237 članov. Od tega je 26 pionirjev, 15 mladincev, 6 pripravnikov, 35 operativnih gasilcev, 19 rezervnih operativnih gasilcev, 40 veteranov, 89 preostalih članov ter 7 častnih članov.

Tako se za nadaljevanje zgodbe ni bati. Gasilsko društvo je živelo in preživelo  le s pomočjo svojih članov. Dom in vsa oprema v njem  bi bil brez gasilcev   le muzej.

 

Gasilski prapor pa je simbol in ponos članstva.  Naš sedanji prapor iz leta 1974  je vidno odslužil svoje poslanstvo. V letu 2019, ki je prav posebno leto, saj je leto praznovanj  za vse slovenske gasilce, se želimo z razvitjem novega  prapora  pokloniti dolgoletni tradiciji gasilskih društev na Slovenskem kot tudi 95-letni zgodovini našega društva.

Naša stara brizgalna, ki je  shranjena v Metliki in je  upodobljena na našem novem praporu,  nas bo spominjala  na začetek zgodbe o Prostovoljnem gasilskem društvu Grahovo.  Gasilcem iz Grahovega  je v velik ponos, zato smo jo želeli prikazati na našem praporu in  tako  ohraniti spomin nanjo tudi za naslednje rodove, saj je pomemben del naše zgodovine.

Danes vsi vi, tukaj zbrani, postanite del naše zgodbe   in tako tudi delček zgodbe o slovenskih gasilcih.

V službi ljudstva:  Na pomoč!

 

 

Zaobljuba

Prevzemam prapor in obljubljam,

da bo naše članstvo z nesebičnim delom

 vedno in povsod dokazovalo,

da je vredno biti član gasilske organizacije

in da bo pod tem praporom enotno in složno«. 

 

 Zahvala

V imenu Prostovoljnega gasilskega društva Grahovo se zahvaljujem

vsem 3 botrom prapora:  Občini Cerknica, Vojku Mulcu in Jožetu Fundi,

11 donatorjem spominskega traku,

23 donatorjem zlatega  žebljičeka,

32 donatorjem srebrnega  žebljičeka

in drugim donatorjem.

Vsi donatorji so poimensko napisani na velikem panoju, ki si ga boste lahko ogledali po  svečanem delu. 

 

POSEBNE ZAHVALE DANES PREJMEJO TUDI:

·        Zdravko Novak, ki je z umetniško dušo in budnim očesom spremljal in izpeljal izdelavo prapora.

·        Zahvala gre tudi Podjetju Ercigoj za unikatno izdelavo prapora. Predstavnica podjetja gospa Elizabeta Vidmar se je za odsotnost  danes opravičila.  Zahvalo smo jim izročili  ob prevzemu prapora.

·        Zahvalo podeljujemo  tovarišici Lučki Milavec, tajnici GZ Cerknice, brez katere bi težko izpeljali današnjo prireditev in še marsikatero drugo.

·        Godba Cerknica  nam je danes kljub dopustom z veseljem priskočila na pomoč. Iskrena zahvala vsem prisotnim godbenikom in dirigentu g. Mitju Dragoliču.

·        Podružnična šola 11. maj Grahovo, nas zvesto spremlja na vseh gasilskih prireditvah. Iskrena zahvala  vodji  podružnične šole, gospe Meti Polovič in  seveda učencem za  današnji nastop. Prosim gospo učiteljico Mojco Gornik, da prevzame zahvalo.

·        Iskrena hvala tudi našemu župniku, gospodu Sandiju, ki nas prav tako zvesto spremlja na vseh gasilskih  dogodkih.

·        Tovariš predsednik GZ Slovenije Janko Cerkvenik – tudi vam najlepša hvala, da ste nas s svojo navzočnostjo počastili na današnji svečanosti. 

 

Danes, na ta praznični dan, se zahvaljujem tudi vsem ostalim – neimenovanim, ki ste kakorkoli pripomogli k uspešni zgodbi Prostovoljnega društva Grahovo.  Zahvala gre tudi vam, članom in podpornikom društva, ki ste in še boste pomagali izpeljati  praznovanje  do poznih ur .

Hvala in na pomoč

 

Zaključek

Z odhodom praporov je uradni del končan.  Vabim vas na veseli del s Tanjo Žagar in skupino Avantura ob pivu in pečenih piškah, da bomo primerno proslavili ob prijetnem druženju to našo zgodbo in 150 letni obstoj gasilskih društev na slovenskem.

Z gasilskim pozdravom: Na pomoč!

Fotografije si lahko ogledate TUKAJ.